Republika Hrvatska
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Prisavlje 14, 10 000 ZagrebNisam dobio račune

Tipski upit: "Još nisam dobio račune za naknade za 2016. godinu. Jeste poslali račune?"

Računi za naknade za 2016. godinu izdani su 15.12.2016. i poslani neposredno nakon toga. Ako ste obveznik plaćanja naknade, a račune niste dobili niti nakon nekoliko tjedana od njihovog izdavanja, postoji nekoliko potencijalnih uzroka takvog problema:

Ako utvrdite da je u očevidniku brodica upisana Vaša (vlasnikova/suvlasnikova) netočna adresa ili netočna adresa punomoćnika za primanje pismena, molimo Vas da lučkoj kapetaniji ili ispostavi u kojoj je brodica trenutačno upisana (ne Ministarstvu u Zagrebu) podnesete zahtjev za upis promjene adrese. Obrazac zahtjeva za upis promjene adrese možete pronaći ovdje, pod nazivom "Zahtjev za promjenu adrese brodice". Napominjemo da je u situaciji kada (su)vlasnik brodice promjeni adresu, isti dužan u roku od 30 dana od dana promjene adrese lučkoj kapetaniji ili ispostavi u kojoj je brodica upisana podnijeti zahtjev za upis promjene adrese.

Za informaciju o tome kako pribaviti račune koje ste dužni platiti, molimo Vas da pročitajte donji tekst.


Dostava računa e-mailom

Kako bi pribavili račune za naknade koji Vam nisu uspješno dostavljeni poštom, pošaljite nam e-mail na adresu prigovor@pomorstvo.hr sa zahtjevom da Vam se računi dostave e-mailom i napišite kratko očitovanje u vezi adrese. Na primjer: "Poštovani, molim vas da mi e-mailom dostavite račune za naknade za upotrebu pomorskog dobra i za sigurnost plovidbe za 2016. godinu za brodicu oznake: ST 1111, NIB: 111111. U očevidniku brodica je upisana moja (vlasnikova) stara adresa, zbog čega dostava računa poštom nije uspjela, te vas obavještavam da ću lučkoj kapetaniji/ispostavi podnijeti zahtjev za upis promjene adrese."

Obrazac zahtjeva za upis promjene adrese možete pronaći ovdje, pod nazivom "Zahtjev za promjenu adrese brodice". Napominjemo da je u situaciji kada (su)vlasnik brodice promjeni adresu, isti dužan u roku od 30 dana od dana promjene adrese lučkoj kapetaniji ili ispostavi u kojoj je brodica upisana podnijeti zahtjev za upis promjene adrese.


Tipski zahtjev: "Zapišite moj e-mail: ivo.ivic@gmail.com. Molim vas da mi račune od sada za ubuduće uvijek šaljete na taj e-mail."

Informatički sustav izrade i slanja računa trenutačno ne podržava upis e-maila na koji će se trajno slati računi, tako da za sada ne možemo udovoljiti takvim zahtjevima. Za sada možete samo jednokratno zahtijevati da Vam djelatnici Ministarstva e-mailom dostave račune koji su već izdani a nisu Vam uspješno dostavljeni poštom, na način opisan u gornjem tekstu.


Dostava poštom na drugu adresu

Tipski upit: "Možete mi još jednom poštom (ne e-mailom) poslati račune, ali ovaj put na drugu adresu, sve na trošak Ministarstva?"

Ne. Dvostruko slanje računa poštom, kojim se dvostruko troše sredstva iz državnog proračuna i zadaje dodatni posao državnim službenicima nije prihvatljivo posebice iz razloga što je u većini slučajeva riječ o tome da su problemi i troškovi uzrokovani propustima (su)vlasnika brodica koji nisu pravovremeno nadležnoj lučkoj kapetaniji ili ispostavi podnijeli zahtjev za upis promjene adrese. Račune zatražite e-mailom, te podesite zahtjev za upis promjene adrese, na način kako je to gore opisano. Ako račune ne možete primiti preko e-maila, alternativno možete doći u lučku kapetaniju ili ispostavu ili u Ministarstvo i zamoliti da Vam se ispišu novi računi.


Ako je Vaš slučaj istovjetan ili sličan gore navedenim tipskim upitima/zahtjevima, molimo Vas da u cilju što bržeg rješavanja problema postupite prema gore navedenim uputama i da ne podnosite upit/prigovor/zahtjev ako je to nije nužno. U suprotnom, odnosno ako same upute sugeriraju podnošenje dopisa ili ako Vam upute nisu pomogle ili se iste ne mogu primijeniti na Vaš slučaj, dopis možete podnijeti na e-mail adresu prigovor@pomorstvo.hr

Povezano: početna stranica, o naknadama, pravni izvori, plaćanje unaprijed, primjeri dobrih prigovora / dopisa, suvlasnici